Annie M.G. Schmidt rust op een sfeervol plekje

zorgvlied 008

Teksten over de mensen die op Zorgvlied zijn begraven, zijn verbeterd en aangevuld in het in 2015 verschenen PARADIJS ZORGVLIED.

De uitspraak die ik laatst las: ‘De dood is een heel verstandige maatregel’, zou van Annie Schmidt kunnen zijn. Zij schreef dat ze haar eigen dood als een feestelijke gebeurtenis beschouwde; ze had een lijstje gemaakt van de feestelijke gebeurtenissen des levens en dat zag er als volgt uit: “Geboorte – beminnen – baren – (rijbewijs gehaald) – dood.”

Uit de tekst van de toespraak van Rudy Kousbroek tijdens de begrafenis

Iedereen heeft als kind haar boeken gelezen en haar gedichten uit het hoofd geleerd, zoals ‘Dikkertje Dap’ en ‘De Genemuider Kat’. Aan het graf van de schrijfster, die ook musicals en radio- en televisieseries op haar naam heeft staan, is te zien dat zij veel met kinderen had. Het is een sfeervol plekje. Het beeld van de engel van het graf tegenover haar wordt mooi weerspiegeld in de glazen plaat.

zorgvlied 019

De in Kapelle op 20 mei 1911 geboren schrijfster is op 21 mei 1995 overleden. Zij heeft het moment van overlijden zelf bepaald en ook haar eigen begrafenis. Het moest een vrolijke dag worden zonder zwart, maar met veel roze. Zij werd per boot naar Zorgvlied overgebracht, waar door haar zelf uitgezochte muziek klonk, onder andere een medley van haar bekendste liedjes. Haar laatste rustplaats ligt niet niet ver van de ingang.

zorgvlied 020

Voor Annie M.G. Schmidt is een tegel gelegd bij het Schrijversmonument De Gebroken Kolom.

———————————————————————————————————–

www.zorgvliedonline.nl

http://www.annie-mg.com/

———————————————————————————————————–

Wijknaam: 1.3. Zocher – Rechts, Grafnummer: O-II-0170

———————————————————————————————————–

Foto’s: Pauline Wesselink

Dit bericht werd geplaatst in ZORGVLIED GRAVEN. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie