Arnold Bueno de Mesquita bevorderde ‘Goed Wonen’

P1200151

Teksten over de mensen die op Zorgvlied zijn begraven, zijn verbeterd en aangevuld in het in 2015 verschenen PARADIJS ZORGVLIED.

Arnold (Nol) Bueno de Mesquita werd geboren op 23 februari 1908 te Amsterdam. Zijn vader was Mozes (Dick) Bueno de Mesquita, eigenaar van een meubelzaak en zijn moeder Esther Pimentel. Zijn broer Izaac is in 1943 op 27-jarige leeftijd vermoord in Sobibor. Zijn jongere zus Mathilde werd journalist.

Arnold werd interieurontwerper en eigenaar van het ‘bureau voor Binnen-Architectuur’ aan de Nieuwe Heerengracht 123, een agentschap voor Metz & Co. Tijdens de oorlog was hij actief in het verzet. In 1945 publiceerde hij het rapport De Sociale functie van den binnenhuisarchitect na den oorlog. Hij vond dat het slecht  gesteld was met de smaak van de massa en zag een leidende rol weggelegd voor ontwerpers, fabrikanten, distributeurs en de overheid. Hij richtte de Distribuantenvereniging Goed Wonen op met als doel: het bevorderen van het goede wonen bij zo breed mogelijke lagen der bevolking. In 1946 volgde de oprichting Stichting Goed Wonen, met het doel voorlichting te geven om dit ideaal te bereiken. De stichting was tegen stijlloosheid, materiaalschaarste en woningnood en propageerde ‘het verantwoorde meubel’ en ‘goede woninginrichting’.

P1200150

Bueno de Mesquita werd redacteur van het door de stichting uitgegeven blad Goed Wonen en zette de traditie voort van de ideeën van de functionalistische architecten. Hij leverde moderne meubels van Gispen, Van Os en Pastoe en stoffen van De Ploeg. Voor Pastoe ontwierp hij zelf een meubelsysteem. Hij was betrokken bij inrichtingen voor grote huizen, directievertrekken, kantines en hotels. Zo was hij als binnenhuisarchitect betrokken bij het in 1969 geopende Caransa hotel (nu NH Caransa) aan het Rembrandtplein in Amsterdam. Bij de inrichting van dit soort projecten maakte hij soms gebruik van de door hem zelf ontworpen meubelen. Ook richtte hij voor de KLM vliegtuigen in. Zijn in 1955 ontworpen tafeltjes zijn nog als vintage te koop. In 1988 publiceerde hij met Karel Junger Portugusade: herinnering aan het Amsterdam van de Portugese joden. Het werd in het Engels vertaald. In 1996 publiceerde hij eveneens samen met Junger Binnenpretjes van een binnenhuisman. Zijn archief is opgeslagen bij De Stichting Bibliografieën en Oeuvrelijsten Nederlandse Architecten en Stedebouwkundigen (BONAS).

Arnold Bueno de Mesquita was tweemaal getrouwd. Zijn laatste partner was Hansje van Wijk. Hij had twee dochters en drie zonen.

Op 20 maart 2002 overleed Bueno de Mesquita. Onder zijn naam staan op het graf de woorden SIMCHA voor altijd.

Hij ligt in het graf bij zijn schoonouders:

L.A. van Wijk (9 april 1894-4 december 1962).  Zijn leven was dienen, staat onder zijn naam.

H.B. van Wijk-Horn (30 juli 1899-16 juli 1967)

http://www.kunstbus.nl/design/arnold+bueno-de-mesquita.html

http://www.jhm.nl/collectie/audiovisueel/40001803

http://www.rkd.nl/rkddb/(S(gljn15yno4ujnkr5kopa0yr1))/detail.aspx

http://nl.wikipedia.org/wiki/Caransa_Hotel

http://fast.mediamatic.nl/f/fmgx/image/683/298103-298-281-scale.jpg

http://www.massmoderndesign.com/industrial/arnold-bueno-de-mesquita-table-set-goed-wonen-1955

http://opc4.kb.nl/DB=1/CMD

http://akevoth.org/genealogy/belinfante/382.htm

http://hzrabbie.home.comcast.net/~hzrabbie/g0000052.html

http://beck.org.il/humogen/family/humo2_/F4187/I11630/

http://records.ancestry.com/Dick_Bueno_De_Mesquita_records.ashx?pid=205931967

http://www.bonas.nl/index.php?go=home.showBericht&bericht_id=56&pagenr=

http://www.jodeninnederland.nl/cgi/b/bib/bib-idx?c=jbw;cc=jbw;rgn1=geboortedatum;type=boolean;q1=02-23;op2=Or;q2=02-23;rgn2=sterfdatum;lang=nl;view=reslist;sort=naam;fmt=long;page=reslist;start=3;size=1

http://www.ruitenbeekgenealogie.nl/bestanden/pimentel/pimentel.htm

http://www.dutchjewry.net/genealogie/gezin/hum_voss/F55/I97/

——————————————————————–

Wijknaam: 1.3. Zocher-Rechts, Grafnummer: 0-II-0009

——————————————————————–

© Pauline Wesselink

——————————————————————–

Reactie Harry Broekman op 8 januari 2014

Complimenten voor het artikel. 1 kleine correctie. Zijn archief is geschonken aan het Nederlands Architectuurinstituut, sinds een recente fusie is dit opgenomen in Het Nieuwe Instituut te Rotterdam. De Stichting BONAS bereidt op basis van dat archief een monografie over hem voor.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in ZORGVLIED GRAVEN. Bookmark de permalink .

Een reactie op Arnold Bueno de Mesquita bevorderde ‘Goed Wonen’

  1. Harry Broekman zegt:

    Complimenten voor het artikel. 1 kleine correctie. Zijn archief is geschonken aan het Nederlands Architectuurinstituut, sinds een recente fusie is dit opgenomen in Het Nieuwe Instituut te Rotterdam. De Stichting BONAS bereidt op basis van dat archief een monografie over hem voor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s