Actrice en cabaretière Ina van Faassen

P1000547

Teksten over de mensen die op Zorgvlied zijn begraven, zijn verbeterd en aangevuld in het in 2015 verschenen PARADIJS ZORGVLIED.

Gesina Maria (Ina) van Faassen, geboren op 19 november 1928 in Amsterdam, was actrice, cabaretière, schrijfster en kunstenares.

Ina was de dochter van Gerard Heinrich van Faassen en Johanna Christina Heerding. Nadat haar ouders scheidden toen ze zes jaar was, ging ze met haar moeder bij haar grootouders aan de Herengracht wonen, waar haar opa een fruit- en delicatessenwinkel dreef. Op de hbs in de P.L. Takstraat schreef Ina voor de schoolkrant en stond ze op de planken van de gymzaal zelfgemaakte teksten voor te dragen. Op zo’n feestavond ‘ontdekte’ architect Edo Spier haar, hij zorgde ervoor dat ze auditie kon doen voor de toneelschool. Ina kreeg les van Ank van der Moer en had schermen, ballet en dramaturgie in haar pakket. Ze haalde in 1951 haar einddiploma aan de toneelschool in de Marnixstraat; Edo Spier werd haar eerste man. Na hun scheiding trouwde hij met ‘Miss World 1959’ Corinne Rottschäfer en werd hij senator voor D66.

P1000548

Ina ging spelen bij De Nederlandse Comedie, het Rotterdams Toneel en Ensemble en kreeg belangrijke rollen, o.a. de hoofdrol Andrea in Een bruid in de morgen en Malou in Suiker, stukken van Hugo Claus. Ze acteerde in een aantal films en televisiestukken, onder meer begin jaren vijftig in Het afscheid van een clown en De Misantroop van Molière. Ze kreeg in de jaren zestig de rol van Masha in De meeuw van Tsjechov. In 1960 trouwde Van Faassen voor de tweede maal, met acteur Ton van Duinhoven, met wie ze ook optrad in vrije producties van onder meer Alan Ayckbourn, Dimitri Frenkel Frank en Neil Simon. In het jaar van hun trouwen speelde Ina in de film Makkers staakt uw wild geraas van Fons Rademakers en in Het grote mes van Walter van der Kamp. Zes jaar later kreeg ze de titel Actrice van het Jaar.

Wim Sonneveld en Friso Wiegersma nodigden Van Faassen in 1966 uit mee te werken aan de tweede theatershow van Sonneveld, nadat ze haar bij het kleinkunstfestival hadden zien optreden. Voor actrice van Faassen betekende het een grote overgang om van theater over te stappen op de amusementswereld. Ze speelde in drie seizoenen met Sonneveld 650 voorstellingen van ‘Wim en Ina’. In 1968 kreeg ze haar eigen tv-show. In de jaren zeventig speelde ze in de tv-series Cassata, De koperen tuin, Waaldrecht, Ieder zijn deel en Het Kind. In de jaren tachtig werd ze gevraagd voor Cabaret Purper en in de jaren negentig acteerde ze in Zonder Ernst en De Victorie. Tijdens de theatertournee Goed/Fout liep Van Faassen in 1992 hersenvliesontsteking op, raakte dagenlang in coma, maar herstelde daarvan. Een jaar later speelde ze alweer in Purper. Met Toneelgroep Amsterdam acteerde ze in Massacre en met de Theater Compagnie in Esprit. In 2002 speelde ze in de televisiefilm Polonaise en een jaar daarna in de bioscoopfilm Liever verliefd.

P1000552

Ze schreef een aantal boeken, ook samen met anderen. Met Henk Molenberg schreef ze een kookboek, met Kees Verkade publiceerde ze ‘’n Geboorte in brons’. Als columnist was ze verbonden aan het weekblad Margriet. Haar latere jaren wijdde ze aan de kunst, ze was leerling van Karel Gomes; haar bronzen sculpturen werden tentoongesteld in het Circustheater in Scheveningen.

Ina van Faassen overleed op 23 juli 2011 in haar huis in Amsterdam, minder dan een jaar na haar man Antonius Mechel (Ton) van Duinhoven (12 mei 1921 – 26 augustus 2010). Zes dagen later was haar begrafenis en werd ze bijgezet in zijn graf.

———————————————————————————————————–

http://www.seniorplaza.nl/6070_Cabaret.htm

http://www.imdb.com/name/nm0264406/

http://nos.nl/video/258573-actrice-ina-van-faassen-82-overleden.html

http://www.deputtenaer.nl/lokaal/ina_van_faassen_was_culturele_duizendpoot_14761225.html

http://www.onsamsterdam.nl/index.php?option=com_content&view=article&catid=15:dossiers&id=799:de-vaste-route-van-ina-van-faassen&Itemid=31

http://www.condoleance.nl/13227/ina–van-faassen.html

http://dekoperentuin.ncrv.nl/pagina/mevrouw-rieske-ina-van-faassen

http://vriesdemark.schrijft.nl/show2.htm

http://opc4.kb.nl/DB=1/FKT=1016/FRM=faassen,%2Bina%2Bvan/IMPLAND=Y/LNG=NE/LRSET=1/SET=1/SID=97819330-29/SRT=YOP/TTL=1/SHW?FRST=3

http://www.at5.nl/artikelen/65854/actrice-ina-van-faassen-82-overleden

http://www.opzij.nl/Cultuur-Lifestyle/Cultuur-Lifestyle-Artikel/Ina-van-Faassen-82-overleden.htm

——————————————————————————————-

Wijknaam: 1.3. Zocher – Rechts, Grafnummer: O-I-0115

——————————————————————————————-

Foto’s: Pauline Wesselink

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in ZORGVLIED GRAVEN. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s