Tips van de buurtregisseur

Onlangs had een buurtgenote uit de Veluwelaan tijdens het bladeren vegen haar deur openstaan. Voor ze er wat tegen kon doen, ging een man haar huis in, klom op het aanrecht en beweerde dat er een probleem met koolmonoxide was. Natuurlijk een smoes. De vrouw heeft terwijl haar hond constant bleef blaffen, de man het huis uit kunnen werken.

Naar aanleiding van dit gebeuren, heeft onze buurtregisseur Martin Berkers wat oplichterstrucs op een rijtje gezet.

Oplichterstrucs

Oplichters hebben veelal de meest geloofwaardige trucs en verhalen, soms zelfs zo zielig, dat men tot tranen toe geroerd is. Het kunnen mannen, maar ook vrouwen zijn, of een gemengde combinatie.

Onder geen enkel beding vertellen wat je pincode is als daarnaar gevraagd wordt. Ook niet via de telefoon, al zegt men dat men van de bank of van de politie is. Dit gebeurt namelijk nooit telefonisch.

Doe geen pintransacties aan de deur, dit klopt in principe nooit.

Geloof niemand die zegt dat u snel uw huis uit moet, want er is een: Gaslek/Koolmonoxide/Stroomstoring/Waterlek. Vervolgens wordt u gevraagd/medegedeeld om met spoed uw waardevolle goederen, geld en sieraden in veiligheid brengen. Als u dit gedaan heeft wordt het van u gestolen.

De recherche of politie komt bij u aan de deur en zegt: xe2x80x9cEr is geprobeerd bij u in te breken. Mogen we even kijken?xe2x80x9d  Dit is ook een realistische smoes. Vraag naar legitimatie of bel met 112 of het wel klopt wat men zegt.

Een medewerker van de bank/giro belt u: "Er zijn oplichters bij u binnen of aan de deur geweest, u moet uw bank/giro pas laten blokkeren, noemt u even uw code dan blokkeren wij hem voor u en zorgen voor een nieuwe pas." Nooit codes geven!

Nog meer smoezen

"U hebt een prijs gewonnen, mogen we even binnenkomen?"

"We zijn van de thuiszorg en er moet even een formulier ingevuld worden. Mogen we binnen komen?"

"TNT post, wilt u even tekenen of wilt u even pinnen? (meestal kleine transactie)"

"U wordt bij de voordeur aan de praat gehouden, terwijl er ondertussen achterom iemand binnensluipt."

Er staan twee jonge meisjes bij u aan de deur en xc3xa9xc3xa9n ervan vraagt heel vriendelijk of ze even naar het toilet mag (waarbij de andere snel het huis doorzoekt).

Er staan twee zielige wat oudere dames aan de deur, xc3xa9xc3xa9n ervan voelt zich niet goed of lekker en vraagt om een glas water om medicijnen in te nemen. Deze klinkt ook heel geloofwaardig, het zijn veelal zigeunervrouwen die deze truc toepassen. Ondertussen roven ze uw huis leeg.

Wat regelmatig voorkomt is dat er een vrouw alleen voor de deur staat die probeert met een smoes binnen te komen. Ze laat dan de deur openstaan voor xc3xa9xc3xa9n of meerdere  handlangers die alles van waarde proberen te stelen.

Laat u niet verleiden om meubelen te laten repareren of restaureren als deze personen bij u aan de deur komen om dit te vragen. Dit zijn zeker altijd oplichters.

Vaak worden mensen overrompeld door de snelheid van handelen van de oplichter(s) en voordat men het in de gaten heeft mist men geld, sieraden, pasjes of andere waardevolle goederen.

Als u het niet vertrouwt, doet u de deur gewoon niet open en belt u met 112 en vraagt om politieassistentie omdat er mogelijk oplichters bij u aan de deur staan.

Kortom, laat gewoon nooit iemand zo maar bij u binnen.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in POLITIEBERICHTEN. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s